Morcovii si beneficiile lor
Morcovul este o sursă bogată de Beta-caroten, fibre, mulți micronutrienți esențiali și antioxidanți. Shilpa Arora, medic specialist în sănătate și nutriție, este de parere că morcovii cruzi sunt soluția pentru constipație. De asemenea, fiind bogați în potasiu, ajută la scăderea colesterolului.
Morcovii sunt alcătuiți în principal din apă (88%) și carbohidrați( aproximativ 10%). Pectina este forma principală de fibre solubile. Morcovii sunt săraci în grăsimi și proteine.
Valorile nutriționale pentru 100g ( doi morcovi cruzi mici până la mijlocii):
- Calorii: 41 Kcal
- Apă: 88,29 g
- Proteine: 0,93 g
- Carbohidrați: 9,58 g
- Zahăr: 4,74 g
- Fibre: 2,8 g
- Grăsimi: 0,24 g
Beneficii:
- Protejează ochii și vederea: cantitatea semnificativă de vitamina A previne sau amelioreaza nictalopia;
- Mențin sănătatea inimii: potasiu contribuie la relaxarea vaselor de sânge, reducând astfel riscul de creștere a valorilor tensiunii arteriale (hipertensiune);
- Ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol în sânge: fibrele solubile și insolubile ajută la scăderea colesterolul rău;
- Susține sistemul imunitar: vitamina C luptă eficient împotriva radicalilor liberi;
- Protejează pielea împotriva razelor solare: datorită antioxidanților și a vitaminei A care este obținută prin transformarea de catre organism a betacarotenului;
- Au proprietați cicatrizante: folosiți în măștile pentru față, morcovii pot ajuta în tratarea acneei și a rănilor ușoare de la suprafața pielii;
- Detoxifică organismul: antioxidanții din compoziția lor ajută la eliminarea toxinelor din organism;
Atenție la excese! Deși morcovii au multe beneficii pentru sănătatea noastră, consumați în exces pot duce la carotenemie, afecțiunea în care pielea capată un aspect gălbui.
Putem să oferim bebelușului morcovi?
Da, morcovul este foarte ușor acceptat de bebeluși și foarte multe mămici încep diversificarea cu el. Acesta este ușor de digerat de copii, fiind iubiți de cei mici datorită gustului dulce. Se recomandă introducerea lor intre 6 si 8 luni, cumpărați de preferat din surse sigure, pentru a evita morcovii care au un conținut ridicat de nitrați.
Gătitul la aburi este cea mai recomandată metoda de a prepara morcovii, întrucât aburul permite beta-carotenului să fie utilizat mai ușor de organism.
Cu ce putem combina morcovul?
- morcov+măr;
- morcov+măr+spanac+broccoli;
- morcov+dovleac;
- morcov+măr+dovleac+;
- morcov+dovlecel+măr;
- morcov+cartof dulce;
- morcov+cartof dulce + măr;
- morcov+conopidă;
- morcov+broccoli;
- morcov+cartof alb;
- morcov+fasole verde;
- morcov+mazăre;
IMPORTANT: Informațiile furnizate sunt preluate din diverse surse de referință. Deciziile clinice și indicațiile rămân în responsabilitatea medicului pediatru care urmărește evoluția copilului nostru.
Sursă:
- https://www.doc.ro/dieta-si-sport/beneficii-morcovi-vedere
- https://food.ndtv.com/food-drinks/8-amazing-health-benefits-of-carrots-from-weight-loss-to-healthy-eyesight-1767963
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots#benefits
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/270191#heart-health
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14569406/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550877/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770496/