De ce este unic laptele matern?
Ce beneficii are laptele matern și ce conține el?
Laptele matern are o compoziție complexă, care susține dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos. În plus, varietatea de compuși bioactivi regăsiți în laptele matern ajută sănătatea tractului gastrointestinal, creierul și sistemul imunitar.
Studii recente au evidențiat că acesta se adaptează perfect nevoilor bebelușului, ceea ce îl face cu adevărat unic[1]. Astfel s-a demonstrat cum compoziția laptelui matern se modifică în funcție de[2]:
- Nevoile bebelușului ( sete, foame, etc);
- vârsta bebelușului;
- sexul bebelușului;
- alimentația mămicii și stilul său de viață;
- nevoile imunitare ale bebelușului.
Laptele matern conține:
Ø Lipide
Ø Proteine
Ø Carbohidrați
Ø Vitamine și minerale
Ø Oligozaharide prebiotice
Ø Bacterii vii si alte componente.
Cantitățile nu sunt constante, ele se modifica pe parcursul zilei, în timpul fiecarei alăptări, dar și pe măsura ce copilul crește.
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586783/
[2] https://www.nutriciaresearch.com/wp-content/uploads/2018/04/NURE141_Golden-Messages_Human-milk_LR_nr4.pdf
1.Lipidele:
- reprezintă 3-5 % din compoziția laptelui matern;
- oferă energie copilului;
- susțin dezvoltarea sistemului nervos central;
- oferă gust și aromă laptelui, ceea ce sporește apetitul celui mic.
În laptele matern se regăsesc o multitudine de acizi grasi, iar fiecarea are o funcție specifică în dezvoltarea bebelușului. Cele mai cunoscute și descoperite de cercetatori sunt:
- trigliceridele: reprezinta 98% din grăsimea din laptele matern și sunt responsabile pentru stocarea energiei; cand ele sunt rupte, legăturile se sparg și se eliberează energia.
- Colesterolul[1] : este esențial pentru dezvoltarea creierului și a nervilor; conform studiilor, copiii alăptați par să aibă o sănătate mai bună a inimii în timp ce cresc.
- DHA( acidul docosahexaenoic) : contribuie la dezvoltarea sistemului nevos central și a creierului, dar este important și în dezvoltarea ochilor
- Lipide complexe: specialiștii le considera importante pentru creier, stomac, intestine și piele; contribuie la combaterea infecțiilor și se crede că ajută la reducerea inflamației intestinelor pentru a proteja copilul împotriva enterocolitelor necrotizante (NEC).
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704490/
2.Proteinele:
- Întaresc si repara organele, mușschii, oasele și sângele;
- Produc anticorpi care ajută la protejarea copilului impotriva bolilor
- Produc hormoni si enzime
In laptele matern există două tipuri principale de proteine:
- cazeină ( coace) : la începutul alăptării, laptele reprezinta 10 % și procentul crește pânâ când ajunge la aproximativ 50%; este o proteină mai greu de digerat
- zer: sunt lichide și foarte ușor de digerat; ele ajută copilul să lupte împotriva bolilor și infecțiilor ;
Pe lângă cele două proteine principale, în laptele matern se mai gasesc:
- aminoacizi: taurina este un aminoacid care joacă un rol important în dezvoltarea sistemului nervos și a vederii la copii;
- lactoferina: tranportă fierul din laptele matern în sângele bebelușului și păzește bacteriile bune din intestinul copilului, ajutându-l să lupte împotriva infecțiilor bacteriene, virale și fungice ale tractului gastro-intestinal;
3.Carbohidratii:
reprezintă o parte esențială a alimentelor pe care le consumați. Acestea se împart în zaharuri simple pentru a vă oferi energie și pentru a îndeplini funcții importante în corpul vostru. Carbohidrații sunt, de asemenea, esențiali pentru creșterea și bunăstarea nou-născuților și a nou-născuților.
Principalul carbohidrat regăsit in laptele matern este lactoza, care:
- contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creieruluiș
- oferă energie;
- menține consistența laptelui;
- ajută la asimilarea optimă a mineralelor din lapte;
- îmbunătătește absorbția de calciu;
- ajută la dezvoltarea bacteriei lactobacillus bifidus, o bacterie intestinală importantă.
4.Oligozaharide prebiotice :
- sunt carbohidrați care apar în mod natural în laptele matern;
- reprezintă al treilea ingredient, ca și cantitate din laptele matern, după lactoză și lipide;
- cresc semnificativ nivelul bacteriilor benefice;
- scad nivelul bacteriilor patogene ( PH scăzut);
- scad numărul infecțiilor respiratorii și gastrointestinale;
- contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al copilui prin intermediul florei intestinale.
5.Vitamine și minerale :
- se asimileaza foarte bine;
- datorită acestei bune absorbții, organismul își ia nutrienții necesari si reziduurile care pot încărca sistemul de excreție al bebelușilor sunt minime.
Dacă aveți o dietă sănătoasă, laptele matern trebuie să conțină aproape toate vitaminele de care are nevoie bebelușul dumneavoastră. Cu toate acestea, chiar dacă urmați o dietă sănătoasă pentru alăptare , puteți constata că laptele matern este scăzut în anumite vitamine. Dacă alăptați exclusiv , există câteva vitamine și suplimente minerale de care copilul dumneavoastră poate avea nevoie.
Medicul dumneavoastră vă va utiliza istoricul de sănătate, examinările prenatale și rezultatele obișnuite ale sângelui pentru a decide care vitamine, dacă este cazul, trebuie să le luați în timpul alăptării.
6.Bacterii vii :
În laptele matern, bacteriile vii predominante sunt :
- bifidobacterium breve: specialiștii sustin ca este cea mai eficientă în reducerea unor multipli parametri pentru astm și prezintă potențial de reducere a alergiilor;
- lactobacillus : existenta in laptele matern este asociată cu inhibarea dezvoltării bacteriilor patogene în intestin și reducerea riscului de disbioză (dezechilibru microbian care afecteaza tractul digestiv).
Bibliografie
1. https://doc.ro/sarcina-bebelusi-sanatatea-mamei/cum-se-schimba-compozitia-nutritionala-a-laptelui-matern-de-a-lungul-lunilor-studiu
2. https://www.nutriciaresearch.com/wp-content/uploads/2018/04/NURE141_Golden-Messages_Human-milk_LR_nr4.pdf
3. https://www.nutricia-med.ro/compozitia-laptelui-matern
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704490/
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586783/