Cum ne îmbrăcăm copilul când doarme?

22.02.2023

    Deși pare o întrebare la care oricine știe să răspundă, ea este în mintea fiecărui proaspăt părinte. Alegerea corectă a hăinuțelor pentru dormit ale copilului poate să fie un lucru dificil atunci când rolul de părinte este nou. În încercarea de a ajuta la eliminarea acestui stres, voi lasă mai jos câteva idei de bază.

Reguli de bază

1.Bebelușii au un strat adipos foarte slab dezvoltat, ceea ce duce la pierderea căldurii. Din acest motiv medicii pediatrii ne recomandă să ne îmbrăcăm bebelușii cu un strat în plus față de cum suntem noi îmbrăcați.

2.Pentru bebeluși, supraîncălzirea este la fel de periculoasă ca și frigul. Specialiștii ne recomandă ca temperatura din camera de somn a bebelușului să fie de aproximativ 18-20 de grade. Acest lucru ne ajută să prevenim riscul de apariție a sindromului morții subite a sugarului.

3.Pentru a elimina riscul de sufocare a bebelușului se recomandă să evităm învelirea lui cu o păturică. O alternativă a păturii este sacul de dormit special pentru bebeluși.

4.Bebelușii își reglează temperatura corpului predominant prin cap și față. Cele mai multe mămici sunt sfătuite de membrii familiei (mame, soacre, bunici, mătusi, etc) să pună căciuliță copilului în casă. Specialiștii sunt de părere că într-o casă "normală" ( cu minim 20 de grade), purtarea căciuliței crește riscul hipertermiei iar în timpul noptii există riscul de declansare a sindromului morții subite (SIDS).

Reguli de baza ca bebelusul nostru sa doarma bine
Reguli de baza ca bebelusul nostru sa doarma bine

Înfăsat sau nu?

    În categoria "sfaturile membrilor familiei" (mame, soacre, bunici, mătusi, etc) intră și "înfăsatul bebelușului pentru a avea picioarele drepte și a dormi bine". Acest sfat este parțial adevărat, dar în zilele noastre, această tehnică folosită de majoritatea în trecut, este contestată de mulți. Pentru a putea alege dacă să fim pro sau contra, mai jos vom vedea care sunt plusurile și minusurile ei.

Imfasatul la bebelusi- PRO si CONTRA
Imfasatul la bebelusi- PRO si CONTRA

Cum îmbrăcăm bebelușul în timpul nopții?

    Întrucât bebelușul nostru nu ne poate spune dacă îi este cald sau frig, toată răspunderea pentru confortul lui din timpul noptii revine mamei.

    În primul rănd, trebuie să ne asigurăm ca indiferent de anotimp, nu este îmbrăcat prea gros, întrucăt crește riscul de hipertermie, sufocare și sindromul morții subite. Ca punct de reper ne putem avea pe noi și ar trebui să îmbrăcăm bebelușul cu un strat în plus față de cum ne simțim noi confortabil.

    Într-o noapte caldă, îți poți îmbrăca bebelușul intr-un body cu maneca scurta. Într-o noapte mai răcoroasă, puteti încerca o pijama cu picioare și maneci lungi împreună cu un sac de dormit. Recomandat este să evităm învelirea celui mic cu pătura până nu își dezvoltă abilitatea de a o da la o parte atunci când îi acopera capul. Este de preferat să alegem un sac de dormit creat pentru fiecare sezon în parte.

    Conform specialiștilor și studiilor, bebelușii dorm cel mai bine atunci când în cameră este o temperatură de 20-21 de grade Celsius.

Cum imbracam bebelusul cand doarme
Cum imbracam bebelusul cand doarme

IMPORTANT: Informațiile furnizate sunt preluate din diverse surse de referință. Deciziile clinice și indicațiile rămân în responsabilitatea medicului pediatru care urmărește evoluția copilului nostru.

Sursă: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17908730/

www.healthline.com

www.slumbersac.com

www.sleepfoundation.org

www.ro.pinterest.com

Mananca, Joaca-te, Creste © Toate drepturile rezervate 2023
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți